Seara de joi LA LIBRARIE in Deva

La Librarie

Full-house, overbooked, cu scaune aduse din afară pentru a-i „acomoda” pe oaspeți!

In deschidere, PROSECCO BELLENDA MIRAVAL, un vin pentru calibrare si pregatirea papilelor pentru ceea ce urmeaza.

Respectand regula de baza a unei degustari, adica vinul pe care-l bem sa nu ne faca sa-l regretam pe cel servit inaintea acestuia, am degustat in ordine: crama Bersano din Piemonte Gavi, Friulano de la Vigna Traverso din Friuli, Barbera d’Asti crama Bersano, si Schioppettino di Prepotto Vigna Traverso.

« Am sa beau lapte cand vacile se vor hrani cu struguri» – Henri de Toulouse-Lautrec

10 octombrie , joi LaLibrarie ora 19:00

Primul dintre ele, Gavi, unul dintre cele mai cunoscute vinuri albe italiene, din soiul Cortese, cu intensitate medie a aromelor de fructe proaspete, mere Golden, pepene galben, ananas, care ataca papilele gustative destul de linistit, calm. Este tipic pentru un vin al mesei de pranz sau o cina lejera, se poate servi cu orice gen de pizza sau paste, putin condimentate. Al doilea, produs de Vigna Traverso, un vin ce poarta numele soiului din care provine, Friulano, este mai amplu, mai consistent, cu arome multiple de fructe si un usor iz de nuci verzi. Dupa deschiderea sticlei, vinul si-a luat timpul necesar sa respire, sa se oxigeneze si sa-si dezvolte adevaratele arome, la nivelul asteptarilor consumatorului cunoscator: elegant, complex si echilibrat, atacul aspru de la inceput devine mai molcom, astringenta scade in intensitate iar finalul este extraordinar. Fidel parfumurilor percepute de simtul olfactiv, in gura se reafirma prin savoarea fructelor bine coapte, relevand o textura ampla, ce culmineaza cu un final destul de persistent.

Mare provocare acest vin!
In fine, cel de-al treilea, produs de aceeasi casa de vinuri ca si primul, Barbera d’Asti, un vin de la care a confirmat peste masura asteptarile. Un vin placut, de intensitate medie a aromelor, usor de baut, echilibrat, ce poate fi baut si singur in serile de degustare. Ultimul vin al serii, cel mai complex, un soi mai putin cunoscut la noi, Schioppettino di Prepotto. Amplu, bogat, echilibrat, corpolent, cu un final mai mult decat remarcabil. Daca un vin poate dezvolta pana la 700 de arome, cu siguranta ca acesta este unul dintre ele! De culoarea cernelii rosu intens, are aromele fine al fructelor de padure bine coapte, cu note discrete mentolate care se simt fara dificultate in prima faza a degustarii. In gura vinul ataca molcom papilele gustative, dupa care aromele bogate si foarte pronuntate ale fructelor se dezvolta parca instantaneu. Elaborarea acestui vin pare a fi foarte bine realizata, oferind un bun echilibru intre maturitatea fructului si prospetime, persistenta aromelor intr-un final „fara sfarsit”, subliniindu-i inca o data inalta tinuta.
Vinul ideal sa insoteasca o carne de vanat la gratar, caprioara, mistret, dar si branzeturi gen Brie, Camembert, Nasal.

Vinul nu este o anexă a preparatelor. E în perfectă armonie cu acestea şi parte integrantă din orice masă. Cel mai bun vin e cel care ne cade cel mai bine atunci când avem chef de un pahar. Vinul este un aliment de context! Depinde de ocazie, de anturaj, de momentul zilei, de starea sufletească, dacă suntem la o masă în familie, o aniversare, o cină romantică, un prânz de business etc. Poate fi un vin alb şi/sau roşu simplu, uşor, din pivniţa unui prieten din Blaj, lângă o friptură de pui sau peşte, poate fi unul acid, răcoritor, chiar cu un uşor rest de bioxid de carbon („sifonat”) la o gustare pe prispa casei de la ţară ori un vin dulce la desert, gen prăjitură cu mere, proaspăt culese din gradină.

„A degusta un pahar de vin înseamnă a-ţi acorda un moment de fericire. Un acord mâncare – vin reuşit e ca o escaladare fără sfârşit, când vinul evidenţiază savorile mâncării, el însuşi devenind din ce în ce mai bun după fiecare înghiţitură.”

Galerie